Guacamole



Guacamole – meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado.

Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Nazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl, ahuacama alli (w języku nahuatl ahuacatl – awokado, molli – sos), w języku hiszp. wymawia się je jako guakamole.

Przyrządzanie

Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie tego sosu, które zależą zarówno od dostępności składników jak i od osobistych upodobań. Najczęściej podstawą potrawy jest starte awokado, szczypta soli i odrobina soku z limonki lub cytryny. Tam gdzie awokado jest drogie jako dodatkowego wypełniacza używa się kwaśnej śmietany lub majonezu, co niektórzy uważają za niepożądane ze względu na zagłuszenie smaku awokado, w kuchni meksykańskiej składników tych nie używa się do sporządzania guacamole (natomiast są one popularne w amerykańskich wersjach tego sosu). Awokado należy najpierw pozbawić pestki a następnie włożyć do miski (w Meksyku używa się w tym celu specjalnego naczynia tzw. molcajete – które ma kształt kamiennego moździerza) i rozetrzeć nożem lub widelcem, dodany później sok z limonki zapobiega zmianie koloru startego owocu. Inne składniki sieka się albo kroi i miesza z wcześniej przygotowanym awokado.

Mimo że guacamole wywodzi się z Meksyku, stało się bardzo popularną przekąską, szczególnie w USA (kuchnia tex-mex).

Linki zewnętrzne

  • Przepisy na sporządzenie guacamole

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *