Quesadilla



Quesadilla (IPA: kesaˈðiʎa) – danie kuchi meksykańskiej, tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz bywa on zastępowany również innymi rodzajami sera. Często do quesadilli dodaje się różne opcjonalne składniki – ziemniaki, grzyby, cuitlacoche, pokrojoną w paski paprykę jalapeño, kiełbaski chorizo itd. Na północy Meksyku używa się tortilli z pszenicy.

Przygotowanie

Zasadniczym składnikiem jest kukurydziana tortilla, nakłada się na nią łatwo topiący się ser, i składa tortillę na pół. Następnie ogrzewa się tortillę w comalu na małym ogniu, tak aby tortilla zanadto się nie spiekła, a jednocześnie ser dobrze roztopił.

Odmiany

  • Quesadilla de flor de calabaza – bardzo ceniona, z dodatkiem sosu z kwiatów dyni;
  • Quesadilla gringa – z dodatkiem mięsa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *