Tzatziki



Tzatziki, tzadziki (gr. τζατζίκι) – przybranie, oryginalnie greckie, podawane jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub podawane oddzielnie, jako dip (najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej). Pasuje też do spożywania z zapieczonym pieczywem.

Niezbędne składniki tzatziki:

  • zagęszczony jogurt 10%
  • bardzo drobno poszatkowany ogórek, odciśnięty z soku
  • czosnek lub czosnek sproszkowany
  • oliwa z oliwek
  • sól

Składniki często dodawane:

  • ocet winny
  • papryka biała
  • pieprz, koperek
  • rdzeń korzenia pietruszki

Jednak istnieje wiele przepisów. Dodaje się też oliwki, sok cytrynowy, miętę, fetę, dodatkowe przyprawy do smaku.

Literatura

  • Σοφία Σκούρα – Μεγάλη Ελληνικη Κουζίνα (Sofia Skoura – Wielka Kuchnia Grecka), Wyd. ΦΥΤΡΑΚΗ 2008, ISBN: 978-960-535-569-2
  • Greckie regulacje prawne: Κωδικοποίηση της αγορανομικής διάταξης 14/89, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19. ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ

Zobacz również

  • Tarator (podobne danie w kuchni bułgarskiej)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *